”Mr Le Mans”, World Rally och IndyCar-stjärnor ansluter

“Mr Le Mans” Tom Kristensen och fd Formel 1-stjärnan David Coulthard ansluter nu till Race Of Champions, motorsporttävlingen som arrangeras på Pite Havsbad i slutet av januari. Sällskap får veteranerna av ROC-debutanterna Felipe Drugovich, Thierry Neuville och svenska stjärnskottet Felix Rosenqvist.

Race Of Champions är en av världens största motorsporttävlingar med toppförare från olika serier som Formel 1, NASCAR, IndyCar, Le Mans, World Rally och Rallycross. Stjärnorna samlas under två intensiva tävlingsdagar för att köra head-to-head i identiska bilar. Frågan är, vem blir ”mästarnas mästare”, vem blir världens bästa förare oavsett motorsportgren?

Under tävlingen ställs legender mot framtida stjärnor och det som i slutändan avgör vem som vinner är endast förarens skicklighet att ta sig an de olika bilarna och den unika banan som i Piteå går på is och snö. Det är tighta race där vinnaren ofta avgörs med bråkdelar av en sekund.

Veteranerna återvänder
Nu är det klart att ”Mr Le Mans”, Tom Kristensen, återvänder till Sverige för att delta i Race Of Champions 2023. Det innebär att han slår nytt rekord med sitt 17:e deltagande i tävlingen. Kristensen har tidigare kört den individuella finalen fem gånger och vunnit ROC Nations Cup tre gånger.

– Race Of Champions är ett speciellt evenemang och jag är alltid snabb att tacka ja när jag blir inbjuden. Och nu blir det visst rekord, hela 17 gånger! Jag har tävlat i ROC över hela världen, från grus på Gran Canaria och asfalt på ikoniska arenor i Peking, London och Bangkok. Varje bana har sin egen utmaning men Sveriges bana med snö och is måste vara där uppe i toppen av det roligaste vi har upplevt, säger Kristensen.

Race Of Champions förenar olika motorsporter
David Coulthard, ytterligare en ROC-veteran, den 13-faldige F1 Grand Prix-vinnaren, som korats till ROC Champion Of Champions två gånger tidigare i tävlingens historia ansluter också till tävlingarna i slutet av januari 2023.

– Det som lockar mig till Race Of Champions år efter år är kamratskapet mellan förarna. Det har varit ett privilegium att möta både legender och framtida stjärnor från så många olika motorsporter genom åren, och årets laguppställning är inget undantag, säger Coulthard och fortsätter.

– Att tävla på snö och is på Pite Havsbad var en unik upplevelse för mig och en tuff upplevelse. Det var faktiskt Tom Kristensen som slog ut mig, så revanschlusten den finns verkligen.

Framtidens stjärnor ansluter
Motorsportlegenderna får sällskap av tre debutanter, Formel 2-mästaren 2022 Felipe Drugovich från Brasilien, World Rally-stjärnan Thierry Neuville från Belgien och det svenska stjärnskottet Felix Rosenqvist ansluter också till tävlingarna.

Felix tävlar just nu för Arrow McLaren SP i NTT IndyCar Series. Men har sedan tidigare en mängd olika motorsporterfarenheter bakom sig, inte minst som en av de mest framgångsrika förarna i historien av Formel-3 med två segrar i Macau Grand Prix. Nu har han siktet inställt på ännu mer framgång inför hemmapubliken under Race Of Champions i januari.

– Jag är spänd över att äntligen få göra debut i Race Of Champions! Jag har följt tävlingen hela mitt liv och har även varit på plats när tävlingen hölls på Wembley tillsammans med min pappa för några år sedan. Jag har alltid gillat utmaningen att få köra olika bilar, och min karriär har till stor del formats av den nyfikenheten. Så det blir kul att testa min förmåga under Race Of Champions och att dessutom få göra det inför hemmapublik i Sverige är fantastiskt, säger Rosenqvist.

Neuville 17 segrar i World Rally
Belgiens Thierry Neuville har en lysande karriär i World Rally Championship, med 17 segrar och 55 pallplaceringar. Han har slutat som den totala tvåan i WRC inte mindre än fem gånger och, efter att ha vunnit säsongsavslutande Rally Japan 2022, går han in i 2023 som en av favoriterna till titeln. Neuville räknas kunna dra nytta av all sin erfarenhet på olika underlag för att tämja Pite Havsbads snö och is.

– Jag är väldigt glad över att vara en del av 2023 års upplaga av Race Of Champions! Det är ett lopp jag alltid har velat göra och jag ser verkligen fram emot att tävla på snö och is på den frusna Östersjön mot motorsportlegender från hela världen.

Vill bjuda på show
– Jag hoppas kunna använda min erfarenhet från Rally Sweden för att prestera i toppen. Jag vet att konkurrensen kommer att bli tuff, men jag siktar verkligen på vinsten och jag kommer att göra mitt bästa för att göra en bra show under helgen i Pite Havsbad, säger Thierry Neuville.

Felipe Drugovich från Brasilien kommer att tävla i sitt första Race Of Champions efter att ha säkrat FIA Formel 2-mästerskapet 2022.

– Det är en fantastisk möjlighet att få tävla mot så många stora namn på Race Of Champions. Det kommer att bli tufft för mig att gå från asfalt till att tävla på snö och is för första gången, men jag ska försöka lära mig så snabbt som möjligt. Vad som än händer kommer det att bli väldigt roligt och en fantastisk upplevelse, säger Felipe Drugovich.

Arrangörerna ser fram emot startfältet
– Vi är glada över att så många stora stjärnor ansluter. Tom Kristensen är den mest erfarna föraren i Race Of Champions historia, medan David Coulthard har korats till ROC Champion Of Champions två gånger. Nu ska det bli spännande att se hur de går i tävlingarna mot våra ROC-rookies: nykrönade FIA F2-mästaren Felipe Drugovich, IndyCars Felix Rosenqvist och World Rallys Thierry Neuville, säger säger Fredrik Johnson och fortsätter.

– Tänker er dessa intressanta förare möta Sebastian Vettel, Valtteri Bottas, Mika Häkkinen, Johan Kristoffersson, Jamie Chadwick och Petter och Oliver Solberg! Dessutom kommer fler förare att bekräftas under den kommande månaden. Vilken show det blir, säger Johnson.

–  Vi har nu förare från Formel 1, IndyCar, Le Mans, World Rally och Rallycross. Det kommer bli väldigt spännande att se vem som klarar av banan på fruset hav bäst och tar hem segern. Vi ser fram emot att välkomna dem alla till vår unika vinterarena, säger Tobias Lindfors, koncern vd och ägare Pite Havsbad Group.

Konfirmerade förare:
I startfältet för Race Of Champions finns sedan innan F1-världsmästarna Sebastian Vettel och Mika Häkkinen, tiofaldige Grand Prix-vinnaren Valtteri Bottas, femfaldige FIA-världsmästaren i rallycross Johan Kristoffersson, Norges far-och-son-rallyduo Petter och Oliver Solberg plus trippel W Series Champion Jamie Chadwick.

Detta innebär att startfältet inför ROC 2023 nu består av förare från Formel 1, Formel 2, IndyCar, Le Mans, W Series, World Rally och World Rallycross, med ännu fler stora namn som kommer att tillkännages inför evenemanget.

Thierry Neuville vinnare av 2022 WRC Rally Japan

Felix Rosenqvist vinnare av IndyCar Road America 2020


Formel 2-mästaren 2022 Felipe Drugovich från Brasilien


Tom Kristensen på en andra plats under Race Of Champions 2015 i London Former Olympic Stadium med ROC-mästaren Sebastian Vettel.

Från vänster: Petter Solberg, Oliver Solberg, Johan Kristoffersson, Tom Kristensen, Jamie Chadwick och Tom Coulthard – alla klar för Race Of Champions 2023

All news

Padelsatsning inför sommarsäsongen

Pite Havsbad satsar ytterligare på sitt sommarutbud med två nya padelbanor utomhus som köpts upp i samband med PDL Center i Piteås konkurs. Banorna kommer

Share page

Facebook
Twitter
LinkedIn

information

Tropical Water Park

11/2-2023
Mellan 18:00-19:00 är abonnerat och stängt för allmänheten.