Världsstjärnorna värmer upp inför helgens tävlingar på Havsbadet

Förare från hela världen har anlänt till Pite Havsbad och de har njutit av sina första träningsvarv på den helt nya specialbyggda ROC-banan på den frusna Östersjön. Och organisationen och Pite Havsbad får mycket beröm.
– Allt här är toppklass, maten, hotellet, servicen. Att befinna sig i den här miljön, på den är platsen är fantastiskt, alla gör ett sånt bra jobb, säger Mika Häkkinen, dubbla F1 världsmästare som tävlar för Team Finland berömde organisationen bakom Race Of Champions och fortsätter.

– Atmosfären är super, det är så roligt att så många fantastiska förare och alla inblandade i organisationen gör ett bra jobb.

– Jag blir väldigt stolt att höra att vi lyckas skapa ett världsunikt evenemang som uppskattas av motorsporteliten, imorgon så kommer publiken på plats få en lika bra upplevelse och dessutom mindre snö och mer sol, säger Tobias Lindfors, koncern vd och ägare Pite Havsbad Group.

Under torsdagen och fredagen körde förarna den helt nya ROC-banan för första gången och mötte även media på plats på Pite Havsbad.

Bottas ersätts
Under fredagens presskonferens framkom det att det skett en sen förändring av helgens laguppställning, F1-stjärnan Valtteri Bottas tvingas lämna återbud på grund av sena åtaganden med sitt nya Alfa Romeo-lag inför säsongen 2022 och ersätts av tvåan i W-serien 2021 Emma Kimilainen.

– Jag såg verkligen fram emot mitt första deltagande i Race Of Champions, men tyvärr har jag sista minuten-förpliktelser med mitt nya lag som förbereder sig för den kommande F1-säsongen vilket innebär att jag inte kan delta i ROC den här helgen som planerat. Jag är verkligen ledsen för detta, men jag har redan bekräftat mitt deltagande i nästa års Race Of Champions. Jag önskar alla lycka till, håll er säkra och ha så roligt, hälsar Valtteri Bottas.

Ytterligare en kvinna till start
Emma Kimilainen, tvåa i W-serien 2021 är alltså nyinsatt ersättare för Bottas i Team Finland tillsammans med Mika Hakkinen, ser fram emot tävlingarna.

– Det är en ära att vara här, så tack så mycket till Race Of Champions för att du bjudit in mig. När vi kommer från Finland är vi vana vid att köra på halt underlag, men jag har inte kört någon riktig racing på is. Mika är min barndomshjälte, och jag minns att jag såg honom tävla varje söndag när jag var barn. Så att få ingå i den här gruppen är en dröm som går i uppfyllelse, säger Emma Kimilainen.

– När det gäller Team Finland är det synd att Valtteri hade åtaganden i sista minuten, men det är briljant att ha Emma som lagkamrat. Jag har följt hennes utveckling i W Series och hennes karriär går riktigt bra.

Snö och is nytt för många
Det kryllade av världsstjärnor på Pite Havsbads presskonferens, och storheter från Formel 1, NASCAR, Indy 500, Le Mans och World Rally strödde lovord om att få mötas igen inom motorsportfamiljen vid Race Of Champions. Att köra på is och snö är en ny utmaning för flera förare.

– Team USA består av två kaliforniska killar som aldrig har kört på snö och is förut… Vad kan gå fel? Sa sjufaldige NASCAR-mästaren Jimmie Johnson från USA och skrattade.

– FIA World Rally- och Rallycrossmästare Petter Solberg sammanfattade snyggt sina prioriteringar. – Huvudsaken vi slår svenskarna, sa Petter som tävlar tillsammans med sin son Oliver Solberg.

Som alltid kommer förarna att tävla i identiska bilar på exakt samma bana, så vinnaren kommer att avgöras enbart utifrån förarnas skicklighet. Årets urval av mäktiga maskiner inkluderar FIA RX2e – en elektrisk rallycrossbil som genererar 250 kW effekt och upp till 510 Nm vridmoment – ​​plus den fantastiska elektriska FC1-X. Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport kommer också att finnas vid sidan av terrängbilen Polaris RZR PRO XP, medan SuperCar Lites återvänder, denna gång driven av 100 % fossilfritt biobränsle.

Loeb och Vettel på plats
Sébastien Loeb, niofaldig världsmästare i rally som tävlar för Team Frankrike konstaterat att underlaget kommer att bli knepigt.

– Det kommer att bli väldigt svårt att slå de många nordiska förarna som har mycket erfarenhet på isen.

Sebastian Vettel, fyrfaldig F1-världsmästare som tävlar för Team Tyskland försöker hitta känslan under träningarna.

– Jag har kört väldigt lite på is och jag kämpar fortfarande för att bedöma exakt vad jag behöver göra, men det är ”the name of the game” och det är väldigt roligt. Det är uppenbarligen väldigt annorlunda mot vad vi gör i F1, vi försöker hålla det så rent som möjligt. Här måste du göra tvärtom, du måste glida, men inte för mycket, säger Vettel och fortsätter.

Vettel på löprunda i snöstormen
– Jag har så många glada minnen från både på och utanför banan, men speciellt utanför banan. Michael Schumacher och jag vann ROC Nations Cup sex gånger och Mick och jag nådde finalen i Mexiko. Det här evenemanget är nåt helt annat, men jag är ett stort fan av den här delen av världen och dessa vinterförhållanden, säger Vettel som inledde fredagen med en löprunda i tunna kläder i snöstormen.

– Ja, det var härligt, vi sprang väl ungefär en timme…

Mick Schumacher, F1-racer, FIA F2 och F3 Champion från Team Germany verkade också trivas på Pite Havsbads snö- och isbanor.

– När det gäller bilarna är den elektriska rallycrossbilen riktigt rolig men om jag måste välja en favorit så har Polaris övertaget för mig just nu.

 

Länk till video med Mika Häkkinens citat: https://youtu.be/kFwEvkWbnao

Så här tävlar lagen imorgon lördag:

ROC Nations Cup (lördag 5 februari)

Kval

Team LATINAMERICA (Helio Castroneves & Benito Guerra) vs. Team USA (Jimmie Johnson & Colton Herta)

Team TYSKLAND (Sebastian Vettel & Mick Schumacher) mot Team eROC ALL STARS

Kvartsfinal:
Team LATINAMERICA or Team USA vs. Team GERMANY or Team eROC ALL STARS

Team FINLAND (Mika Hakkinen & Emma Kimilainen) mot Team STORBRITANNIEN (David Coulthard & Jamie Chadwick)

Team NORDIC (Tom Kristensen & Johan Kristoffersson) vs. Team FRANCE (Sébastien Loeb & Didier Auriol)

Team SWEDEN (Mattias Ekström & Timmy Hansen) vs. Team NORWAY (Petter Solberg & Oliver Solberg)

Race Of Champions (söndag 6 februari)

Förkval

Colton HERTA vs. Helio CASTRONEVES
Jamie CHADWICK vs. Mick SCHUMACHER

Åttondelsfinaler

HERTA or CASTRONEVES vs. CHADWICK or SCHUMACHER
Sebastian VETTEL mot Emma Kimilainen
Jimmie JOHNSON vs. Mika HAKKINEN
Tom KRISTENSEN vs. David COULTHARD
Benito GUERRA vs. Oliver SOLBERG
Sébastien LOEB vs. Petter SOLBERG
Johan KRISTOFFERSSON vs. Timmy HANSEN
Didier AURIOL vs. Mattias EKSTRÖM

Dessa förare tävlar söndag under världsfinalen i 2022 Race Of Champions
Sebastian Vettel - four-time F1 world champion
Mick Schumacher - FIA F2 and F3 champion
Jimmie Johnson - seven-time NASCAR champion
Mika Häkkinen - double F1 world champion
Emma Kimilainen – Tvåa i W Serien 2021
Sébastien Loeb - nine-time world champion in rally
Tom Kristensen - nine-time Le Mans winner
Johan Kristoffersson - four-time FIA ​​world champion in rallycross
Petter Solberg - FIA World Rally and World Rallycross Champion
Oliver Solberg - rising WRC star
Mattias Ekström - World Rallycross champion, double DTM champion and triple winner of Race Of Champions
Helio Castroneves - four-time Indy 500 champion
Colton Herta - youngest competing winner in the IndyCar Series
Didier Auriol - four-time ROC winner
Benito Guerra - reigning ROC champion
Timmy Hansen - FIA world champion in rallycross
David Coulthard - winner of 13 F1 grand prix
Jamie Chadwick – dubbel W Serie-mästare

Evenemanget går att följa LIVE över hela världen genom olika kanaler, inklusive SVT1 och SVT Play (Sverige), C More Max och Cmore.fi (Finland), NRK (Norge), Canal + (Frankrike, Schweiz), Sky Sports Germany (Tyskland) , Österrike, Schweiz), Sky Sports (Storbritannien, Irland), Bärbar TV (stora delar av Europa), NENT (Danmark, Island), Ziggo (Nederländerna), Abola (Portugal), TV3 (Estland, Lettland, Litauen), Inception Media (Rumänien), RTL (Kroatien), Cosmote TV (Grekland), Cablenet (Cypern), S Sport (Turkiet), MavTV och MotorTrendonDemand (USA), REV TV (Kanada), Fox Sports 3 (Latinamerika), ESPN4 (Brasilien), Supersport (Sydafrika), Canal + och Supersport (Afrika), J-Sports (Japan), Astro (Malaysia, Brunei), FPT (Kambodja, Myanmar, Laos, Vietnam), EMTEK (Indonesien, Östtimor) och HK -Kabel (Hong Kong).

Visit www.raceofchampions.com, Race Of Champions on Facebook plus @raceofchampions and #ROCSweden on Twitter for access to rights-free high-resolution photos and to stay up to date with the latest news ahead of this year's event.

Om Race Of Champions Snow & Ice på Pite Havsbad:
Race Of Champions (ROC) är ett av världens mest kända och stjärnspäckade racingevent där toppförare från olika motorsportdiscipliner tävlar mot varandra. Biljetterna för att kunna uppleva tävlingarna live har släppts i ett begränsat antal och går att boka på https://pitehavsbad.se/race-of-champions-snow-ice

Världens första Race Of Champions i Norden och Sverige när ROC 5–6 februari 2022 startar en ny era med racing på snö och is på Pite Havsbad. Samtidigt inleds ett långtgående samarbete mellan Porsche Sverige och ROC som innebär att eventet genomförs med tävlingsbilar och Official Courtesy Cars från Porsche. Tävlingen som har blivit en favorit bland både förare och publik delas upp på två tävlingsdagar, den första dagen är ROC Nations Cup där länder tävlar i lag mot varandra och den andra dagen är den individuella tävlingen The Race Of Champions där ”Mästarnas mästare” koras. Eventet kommer kunna följas på TV och i sociala medier över hela världen. En världsunik arena och vinterby byggs där banan hålls öppen hela vintern för unika driving experiences. www.raceofchampions.com

About Pite Havsbad:
Med mer än en miljon besökare varje år är Pite Havsbad Nordens största anläggnings för turism, nöjen och konferens. På Pite Havsbad finns boendekapacitet med hotellrum, stugor och camping för ca 7 000 personer per dag. Oavsett om du letar efter avkoppling, underhållning, aktiviteter eller givande möten, hittar du möjligheterna här året om.  www.pitehavsbad.se

Contacts:
Tobias Lindfors
Koncern VD och ägare Pite Havsbad Group, 070-343 42 32

Fredrik Johnsson
President, Race Of Champions, [email protected]

All news

Padelsatsning inför sommarsäsongen

Pite Havsbad satsar ytterligare på sitt sommarutbud med två nya padelbanor utomhus som köpts upp i samband med PDL Center i Piteås konkurs. Banorna kommer

Share page

Facebook
Twitter
LinkedIn

information

Tropical Water Park

11/2-2023
Mellan 18:00-19:00 är abonnerat och stängt för allmänheten.