Jarno Opmeer korad till eROC-mästare på Pite Havsbad

Jarno Opmeer från Nederländerna vann eROC World Final, genom att besegra Skottlands Lucas Blakeley i en tidsbaserad duell som avgjordes både via simulator och i riktiga bilar på den nya ROC-banan på Pite Havsbad, Sverige.

– Jag är väldigt förvånad att jag lyckades vinna båda heaten i finalen för att jag hade ingen erfarenhet av denna bil före igår, så jag hade inte för mycket press på mig själv. Gällande loppet på den riktiga banan ändrades förhållandena så jag hade mycket mindre grepp, så jag missade innerkurvan några gånger men lyckades hålla ihop det ganska bra. Överlag är jag väldigt glad, säger Jarno Opmeer.

Den isiga duellen var höjdpunkten i sökandet efter den kyligaste föraren i simulatorracing för att hitta ”den bästa av de bästa”, som även presenterade den regerande eROC-mästaren James Baldwin och Sveriges Martin Palm.

– Till att börja med, grattis till Jarno som var den välförtjänta vinnaren. Jag är lite besviken, men inte allt för mycket. Hela mitt liv har jag velat få chansen att köra bara ett enda varv på en sån bana, så det här är nog det coolaste jag gjort i mitt liv. Jag är tacksam att få vara här överhuvudtaget, så allt annars känns bara som en bonus. Jag önskar att alla som ser skulle förstå hur roligt det är. Från insidan känns allt overkligt. Tack så mycket till ROC för att jag fick chansen att delta, säger Lucas Blakeley.

Dagens event fungerade som en uppvärmning inför helgens ROC World Final, där några av världens bästa förare – från bland annat Formel 1, NASCAR, Indy 500, Le Mans och rally – kommer tävla på samma isiga arena. Opmeer och Blakeley har alltså vunnit ett väldigt speciellt pris nämligen en plats i eROC:s All Star-lag under lördagens ROC Nations Cup, samt en dragning i förstarundan mot Lag Tysklands Sebastian Vettel och Mick Schumacher.

Världsfinal både digitalt och IRL
eROC:s World Final avgjordes både i den virtuella världen Assetto Corsa och i riktiga bilar på ROC:s bana, byggd på Pite Havsbad vid Östersjön bara 60 mil från polcirkeln. Dubbla F1 Esport Pro Series-mästaren Jarno Opmeer från Nederländerna har mött tre andra specialister inom simulatorracing för att bli 2022 års eROC-mästare.

Simulatorerna kvar på Pite Havsbad

– Väldigt roligt för Opmeer och Blakeley att få möta världsförarna på den riktiga snö och isbanan, säger Tobias Lindfors, koncern vd och ägare Pite Havsbad Group och fortsätter.

– Det känns rätt att vi har satsat på att bygga upp simulatorer för virtuell bilsport i samband med Race Of Champions. Simulatorerna kommer att bli en befintlig del av anläggningen. Under SM-veckan i mars kommer stationerna användas av e-sportare inom virtuell bilsport, men de kan också användas av turister på besök, säger Lindfors.

Fick träna med stuntman
Ettan och tvåan i eROC, Opmeer och Blakeley fick träna med stuntesset Terry Grant och köra med en off-road Polaris RZR PRO XP.

Trots simulatorförarnas begränsade erfarenhet i riktiga racingbilar och det faktum att tävlingen skedde på snö och is, var ett moment i utmaningen att genomföra ett lopp som uppfyllde kriterierna kontroll över bilen, medvetenhet runt banan och positionering och ren fart. Detta bedömdes av världsförarna. Simulatorförarna var mycket mer hemma i den andra delen av tävlingen som involverade simulatorkörning på Asseto Corsa-versionen av ROC:s riktiga bana i Sverige.

Gamers klarar riktiga banorna bra
– Grattis till Jarno som vann eROC:s världsfinal. Det är alltid spännande att se hur bra gamers kan överföra sina färdigheter från simulatorn till den riktiga banan –särskilt tack vare Terry Grants ROC Akademiträning – och idag visar hur långt de har kommit. Nu har Jarno och Lucas ett ännu större pris: en plats i ROC Nations Cup för Lag eROC All Stars, och en förstarundsdragning mot Lag Tysklands Sebastian Vettel och Mick Schumacher, säger Race Of Champions president Fredrik Johnsson och fortsätter.

– Detta var vår tredje eROC-världsfinal och vi fortsätter vara dedikerade till att öppna upp eROC för en ännu större publik för att fortsätta söka efter ”den bäste av de bästa” simulatorförarna från hela världen. Oavsett om du spelar på din mobil, iPad eller något annat, har hela världen möjlighet att delta – och om du är bra nog har du kanske möjligheten att tävla i Race Of Champions mot några av världens bästa förare, i identiska bilar.

ROC Nations Cup (lördag 5 februari)

Kval

Team LATINAMERIKA (Helio Castroneves & Benito Guerra) mot Team USA (Jimmie Johnson & Colton Herta)

Team TYSKLAND (Sebastian Vettel & Mick Schumacher) mot Team eROC ALL STARS

Kvartsfinal:
Team LATINAMERIKA eller Team USA mot Team TYSKLAND eller Team eROC ALL STARS

Team FINLAND (Mika Hakkinen & Emma Kimilainen) mot Team STORBRITANNIEN (David Coulthard & Jamie Chadwick)

Team NORDIC (Tom Kristensen & Johan Kristoffersson) mot Team FRANKRIKE (Sébastien Loeb & Didier Auriol)

Team SVERIGE (Mattias Ekström & Timmy Hansen) mot Team NORGE (Petter Solberg & Oliver Solberg)

Race Of Champions (söndag 6 februari)

Förkval

Colton HERTA mot Helio CASTRONEVES
Jamie CHADWICK mot Mick SCHUMACHER

Åttondelsfinaler

HERTA eller CASTRONEVES mot CHADWICK eller SCHUMACHER
Sebastian VETTEL mot Emma Kimilainen
Jimmie JOHNSON mot Mika HAKKINEN
Tom KRISTENSEN mot David COULTHARD
Benito GUERRA mot Oliver SOLBERG
Sébastien LOEB mot Petter SOLBERG
Johan KRISTOFFERSSON mot Timmy HANSEN
Didier AURIOL mot Mattias EKSTRÖM

Förare som tävlar i 2022 Race Of Champions World Final
Sebastian Vettel – fyrfaldig F1-världsmästare
Mick Schumacher – FIA F2 och F3-mästare
Jimmie Johnson – sjufaldig NASCAR-mästare
Mika Häkkinen – dubbel F1-världsmästare
Emma Kimilainen – Tvåa i W Serien 2021
Sébastien Loeb – niofaldig världsmästare i rally
Tom Kristensen – niofaldig Le Mans-vinnare
Johan Kristoffersson – fyrfaldig FIA världsmästare i rallycross
Petter Solberg – FIA World Rally och World Rallycross-mästare
Oliver Solberg – stigande WRC-stjärna
Mattias Ekström – World Rallycross-mästare, dubbel DTM-mästare och trefaldig vinnaren av Race Of Champions
Helio Castroneves – fyrfaldig Indy 500-mästare
Colton Herta – yngsta tävlingsvinnaren i IndyCar Series
Didier Auriol – fyrfaldig ROC-vinnare
Benito Guerra – regerande ROC-mästare
Timmy Hansen – FIA-världsmästare i rallycross
David Coulthard – vinnare av 13 F1 grand prix
Jamie Chadwick – dubbel W Serie-mästare

Evenemanget går att följa LIVE över hela världen genom olika kanaler, inklusive SVT1 och SVT Play (Sverige), C More Max och Cmore.fi (Finland), NRK (Norge), Canal + (Frankrike, Schweiz), Sky Sports Germany (Tyskland) , Österrike, Schweiz), Sky Sports (Storbritannien, Irland), Bärbar TV (stora delar av Europa), NENT (Danmark, Island), Ziggo (Nederländerna), Abola (Portugal), TV3 (Estland, Lettland, Litauen), Inception Media (Rumänien), RTL (Kroatien), Cosmote TV (Grekland), Cablenet (Cypern), S Sport (Turkiet), MavTV och MotorTrendonDemand (USA), REV TV (Kanada), Fox Sports 3 (Latinamerika), ESPN4 (Brasilien), Supersport (Sydafrika), Canal + och Supersport (Afrika), J-Sports (Japan), Astro (Malaysia, Brunei), FPT (Kambodja, Myanmar, Laos, Vietnam), EMTEK (Indonesien, Östtimor) och HK -Kabel (Hong Kong).

Besök www.raceofchampions.com, Race Of Champions på Facebook plus @raceofchampions och #ROCSweden på Twitter för tillgång till rättighetsfria högupplösta bilder och för att hålla dig uppdaterad med de senaste nyheterna inför årets evenemang.

Om Race Of Champions Snow & Ice på Pite Havsbad:
Race Of Champions (ROC) är ett av världens mest kända och stjärnspäckade racingevent där toppförare från olika motorsportdiscipliner tävlar mot varandra. Biljetterna för att kunna uppleva tävlingarna live har släppts i ett begränsat antal och går att boka på https://pitehavsbad.se/race-of-champions-snow-ice

Världens första Race Of Champions i Norden och Sverige när ROC 5–6 februari 2022 startar en ny era med racing på snö och is på Pite Havsbad. Samtidigt inleds ett långtgående samarbete mellan Porsche Sverige och ROC som innebär att eventet genomförs med tävlingsbilar och Official Courtesy Cars från Porsche. Tävlingen som har blivit en favorit bland både förare och publik delas upp på två tävlingsdagar, den första dagen är ROC Nations Cup där länder tävlar i lag mot varandra och den andra dagen är den individuella tävlingen The Race Of Champions där ”Mästarnas mästare” koras. Eventet kommer kunna följas på TV och i sociala medier över hela världen. En världsunik arena och vinterby byggs där banan hålls öppen hela vintern för unika driving experiences. www.raceofchampions.com

Om Pite Havsbad:
Med mer än en miljon besökare varje år är Pite Havsbad Nordens största anläggnings för turism, nöjen och konferens. På Pite Havsbad finns boendekapacitet med hotellrum, stugor och camping för ca 7 000 personer per dag. Oavsett om du letar efter avkoppling, underhållning, aktiviteter eller givande möten, hittar du möjligheterna här året om.  www.pitehavsbad.se

Kontaktpersoner:
Tobias Lindfors
Koncern VD och ägare Pite Havsbad Group, 070-343 42 32

Fredrik Johnsson
President, Race Of Champions, [email protected]

Alla nyheter

Padelsatsning inför sommarsäsongen

Pite Havsbad satsar ytterligare på sitt sommarutbud med två nya padelbanor utomhus som köpts upp i samband med PDL Center i Piteås konkurs. Banorna kommer

Dela sidan

Facebook
Twitter
LinkedIn

information

Äventyrsbadet

11/2-2023
Mellan 18:00-19:00 är abonnerat och stängt för allmänheten.