Loeb besegrar Vettel i världens första Race Of Champions Snow + Ice

Niofaldige World Rally-mästaren Sébastien Loeb vann Race of champions Mästarnas Mästare på Pite Havsbad. Loeb vann efter att ha besegrat fyrfaldige F1-världsmästaren Sebastian Vettel efter fyra heat i finalen som slutade 3-1. ”Mr Le Mans” Tom Kristensen och Sveriges DTM och rallykrossförare Mattias Ekström tog sig till semifinalerna i det första Race Of Champion någonsin arrangerat på is.
– Jag fick bättre och bättre självförtroende för varje lopp. Det är inte så lätt att anpassa sig till de helt olika typerna av bilarna hela tiden, men nu är vi här och jag slutade som segrare, säger en glad Sébastien Loeb.

Frankrikes rallylegend, 47-årige, Sébastien Loeb kunde alltså efter söndagen titulera sig som mästarnas mästare i det individuella loppet efter att ha vunnit över andra 17 superstjärnor inom motorsport. Efter gårdagens framgångar för Team Norge försvann under söndagen all form av samarbete och alla förare stod nu en mot en för att kora den bäste. Norges och far-och-son duo Petter och Oliver Solberg kunde inte repetera gårdagens insats efter att ha blivit utslagna av Loeb. Under lördagen hade banan kortats ned på grund av väderomställningar under natten, men under söndagen kunde hela banan återigen användas.

– Jag är jätteglad att jag fick möta Sebastian Vettel i finalen, en fyrfaldig världsmästare i Formel 1, det var fint att få dela finalen med honom, säger Loeb.

Jämn och spännande final
Inför fullsatta läktare kördes den slutgiltiga finalen som skulle avgöras i en duell mellan Sébastien Loeb och Sebastian Vettel. Efter en jämn och spännande final kunde Loeb avgöra i fjärde heatet efter tre segrar mot Vettel och har nu vunnit ROC Mästarnas Mästare för fjärde gången. Loeb har nu gått upp i topp över antalet vunna titlar och delar förstaplatsen med landsmannen Didier Auriol som också tävlat under helgen.

– Jag har tävlat på många olika arenor under Race Of Champions, Gran Canaria var coolt på sitt sätt och för mig som fransman var det förstås fantastiskt att köra på en fullsatt Stade de France i Paris, men för mig och min körstil så föredrar jag att köra på snö och is, säger Sébastien Loeb och fortsätter.

– Vi måste också gratulera Fredrik Johnsson Race Of Champions president och ROC-arrangören Pite Havsbad, som har gjort ett bra jobb hela veckan under svåra omständigheter. De fick ta itu med en övningsbana som seglade i väg mot Finland, dessutom en snöstorm under lördagen och ett stigande flödvatten på den bottenfrusna banan. Men alla behöll ett bra humör och en positiv attityd, utan stress och hittade alltid lösningar, säger Loeb som är nöjd över organisationen.

– Vi har fått otroligt fin feedback från förarna, de tycker att det är toppen att allt finns på ett och samma ställe, en isbana bara 200 meter från hotellet, bra mat, och fin service, ja, de har verkligen gett oss fin feedback, säger en nöjd Tobias Lindfors koncern-vd och ägare Pite Havsbad Group som fick se ett utsålt arrangemang med 10 000 besökare.

Publiken var fantastisk
– Publiken hade lite vind och snö i ansiktet idag men de verkade lyckliga och nöjda, de var fantastiska, säger Sebastian Vettel som alltså kom tvåa i finalen och fortsätter.

– Så klart är denna körstil inget jag är van vid, normalt så försöker jag ju bara korrigera bilen om den börjar åka sidleds. Men detta har varit lärorikt och mycket spännande. Det här är en fantastisk del av världen att vara i och jag kommer gärna tillbaka till den här platsen med snö och is.

Gruppspelet slopades
Under årets final slopades gruppspelet och i stället avgjordes loppen i ett knockout-system där fältet var uppdelat i två delar: Ett med de internationella racerförarna och ett med rallyexperter och förare som har mer erfarenhet av off-roadkörning. Svenske Mattias Ekström var inte supernöjd med det systemet.

– Det är ju samma förutsättningar för alla på banan, men det blev mycket tuffare race för de nordiska förarna och rallyförarna. Jag tycker att den moraliska finalen gick mellan de nordiska förarna och Loeb, säger Ekström som i semifinalen slog ut landsmannen Johan Kristoffersson.

Semifinalerna gick i bäst av tre där Vettel vann mot danske Tom Kristensen, samtidigt som Loeb slog ut FIA World Rallycross-mästaren och svenske Mattias Ekström. Under kvartsfinalerna kunde NASCAR Cup-mästaren Jimmie Johnson (USA) se sig besegrad av Kristensen. Landsmannen Colton Herta åkte ut i samma steg efter förlust mot Vettel. I det andra fältet vann Loeb mot den lovande WRC-stjärnan Oliver Solberg och Mattias Ekström slog ut landsmannen Johan Kristoffersson.

Schumacher och Castroneves åkte tidigt ut
Under sextondelsfinalerna åkte namn som Mika Häkkinen (Finland), David Coulthard (Storbritannien), Jamie Chadwick (Storbritannien) och Emma Kimilainen (Finland). Petter Solberg (Norge), Timmy Hansen (Sverige), Didier Auriol (Frankrike) och Benito Guerra (Mexiko) åkte ut i samma steg på rallysidan. Mick Schumacher från Tyskland och Helio Castroneves från Brasilien åkte ut i den allra första rundan.

Under söndagen kunde publiken även se kändisar göra upp mot varandra i en Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport i Celebrity Race. Deltog gjorde tennislegendaren Jonas Björkman och olympiska guldmedaljörerna i alpinskidåkning, Ingemar Stenmark, Anja Pärson och Aksel Lund Svindal. Trots det svenska deltagandet var det slutligen norrmannen Aksel Lund Svindal som stod som segrare.

– Vi har lyckats med att skapa en Race Of Champions village med allt på ett och samma ställe, boende, restaurang, aktiviteter och en unik tävlingsarena, säger Tobias Lindfors koncern-vd och ägare Pite Havsbad Group som är nöjd över beslutet att bygga upp en vinterarena som fungerar bra för både utövarna och publiken.

– Nu ser vi fram emot SM-veckan. Om bara en månad förvandlas Pite Havsbad till en SM-by och nästa år blir det Race Of Champions igen, då ska vi ha utvecklat konceptet ytterligare och då, när det förhoppningsvis inte finns restriktioner längre är målet är att slå publikrekordet från Gyllene tider på 13 491 personer.

Pengar till välgörenhet
Detta års upplaga av Race Of Champions har samlat in mer än en miljon svenska kronor till olika värdefulla välgörenhetsorganisationer som exempelvis den tyska välgörenhetsorganisationen för barn, Kinderlachen, Zelmerlöw och Björkmans Grundskola i Kenya, ICM (Institutet för avancerad forskning om hjärn- och ryggmärgsskador i Paris) samt några av förarnas favoritorganisationer inom välgörenhet.

Dessa förare tävlade i världsfinalen av Race Of Champions Snow + Ice
Sebastian Vettel – fyrfaldig F1-världsmästare
Mick Schumacher – FIA F2 och F3-mästare
Jimmie Johnson – sjufaldig NASCAR-mästare
Mika Häkkinen – dubbel F1-världsmästare
Emma Kimilainen – Tvåa i W Serien 2021
Sébastien Loeb – niofaldig världsmästare i rally
Tom Kristensen – niofaldig Le Mans-vinnare
Johan Kristoffersson – fyrfaldig FIA världsmästare i rallycross
Petter Solberg – FIA World Rally och World Rallycross-mästare
Oliver Solberg – stigande WRC-stjärna
Mattias Ekström – World Rallycross-mästare, dubbel DTM-mästare och trefaldig vinnaren av Race Of Champions
Helio Castroneves – fyrfaldig Indy 500-mästare
Colton Herta – yngsta tävlingsvinnaren i IndyCar Series
Didier Auriol – fyrfaldig ROC-vinnare
Benito Guerra – regerande ROC-mästare
Timmy Hansen – FIA-världsmästare i rallycross
David Coulthard – vinnare av 13 F1 grand prix
Jamie Chadwick – dubbel W Serie-mästare

Evenemanget går att följa LIVE över hela världen genom olika kanaler, inklusive SVT1 och SVT Play (Sverige), C More Max och Cmore.fi (Finland), NRK (Norge), Canal + (Frankrike, Schweiz), Sky Sports Germany (Tyskland) , Österrike, Schweiz), Sky Sports (Storbritannien, Irland), Bärbar TV (stora delar av Europa), NENT (Danmark, Island), Ziggo (Nederländerna), Abola (Portugal), TV3 (Estland, Lettland, Litauen), Inception Media (Rumänien), RTL (Kroatien), Cosmote TV (Grekland), Cablenet (Cypern), S Sport (Turkiet), MavTV och MotorTrendonDemand (USA), REV TV (Kanada), Fox Sports 3 (Latinamerika), ESPN4 (Brasilien), Supersport (Sydafrika), Canal + och Supersport (Afrika), J-Sports (Japan), Astro (Malaysia, Brunei), FPT (Kambodja, Myanmar, Laos, Vietnam), EMTEK (Indonesien, Östtimor) och HK -Kabel (Hong Kong).

Besök www.raceofchampions.com, Race Of Champions på Facebook plus @raceofchampions och #ROCSweden på Twitter för tillgång till rättighetsfria högupplösta bilder och för att hålla dig uppdaterad med de senaste nyheterna inför årets evenemang.

Pressmaterial:
https://www.dropbox.com/sh/p0m4mxrv6fkkb1i/AAD1COa1Xqo0nSNu-P_uFnRxa?dl=0 liv

Om Race Of Champions Snow & Ice på Pite Havsbad:
Race Of Champions (ROC) är ett av världens mest kända och stjärnspäckade racingevent där toppförare från olika motorsportdiscipliner tävlar mot varandra. Biljetterna för att kunna uppleva tävlingarna live har släppts i ett begränsat antal och går att boka på https://pitehavsbad.se/race-of-champions-snow-ice

Världens första Race Of Champions i Norden och Sverige när ROC 5–6 februari 2022 startar en ny era med racing på snö och is på Pite Havsbad. Samtidigt inleds ett långtgående samarbete mellan Porsche Sverige och ROC som innebär att eventet genomförs med tävlingsbilar och Official Courtesy Cars från Porsche. Tävlingen som har blivit en favorit bland både förare och publik delas upp på två tävlingsdagar, den första dagen är ROC Nations Cup där länder tävlar i lag mot varandra och den andra dagen är den individuella tävlingen The Race Of Champions där ”Mästarnas mästare” koras. Eventet kommer kunna följas på TV och i sociala medier över hela världen. En världsunik arena och vinterby byggs där banan hålls öppen hela vintern för unika driving experiences. www.raceofchampions.com

Om Pite Havsbad:
Med mer än en miljon besökare varje år är Pite Havsbad Nordens största anläggnings för turism, nöjen och konferens. På Pite Havsbad finns boendekapacitet med hotellrum, stugor och camping för ca 7 000 personer per dag. Oavsett om du letar efter avkoppling, underhållning, aktiviteter eller givande möten, hittar du möjligheterna här året om.  www.pitehavsbad.se

Kontaktpersoner:
Tobias Lindfors
Koncern VD och ägare Pite Havsbad Group, 070-343 42 32

Fredrik Johnsson
President, Race Of Champions, [email protected]

Alla nyheter

Padelsatsning inför sommarsäsongen

Pite Havsbad satsar ytterligare på sitt sommarutbud med två nya padelbanor utomhus som köpts upp i samband med PDL Center i Piteås konkurs. Banorna kommer

Dela sidan

Facebook
Twitter
LinkedIn

information

Äventyrsbadet

11/2-2023
Mellan 18:00-19:00 är abonnerat och stängt för allmänheten.