Äventyrsbadet Pite Havsbad

Restvärme från SCA sänker elkostnaderna för Pite Havsbad

Att Pite Havsbad är femte största elförbrukaren i Piteå kommun är inte så konstigt med tanke på dess storlek. Sommartid förvandlas anläggningen till en mindre stad, som mest gästar 7000 personer Pite Havsbad som består av hotell, stugor, camping, spa, äventyrsbad och flera restauranger. Trots de skenande elpriserna håller sig VD:n Kristofer Lundström lugn. Dels på grund av det fasta elavtalet som sträcker sig fram till 2026 som står för 80% av elförbrukningen, men även tack vare restvärmen från SCA:s pappersbruk i Munksund som minskat elförbrukningen kraftigt.

”Jämfört med 2016 använder vi 30 procent mindre el, trots att vi i dag har fler gäster. Skulle vi räkna på samma volymer som 2016 handlar det om en besparing på uppskattningsvis 50-60 procent”, säger Kristofer Lundström.

Den fem kilometer långa ledningen mellan Munksund och Pite Havsbad har funnits sedan 1990-talet och användes till en början enbart för att värma upp äventyrsbadet. När nuvarande ägare Kristofer Lundström och Tobias Lindfors tog över 2016 gjordes stora investeringar för att nyttja spillvärmen ytterligare. Idag värms majoriteten av Pite Havsbad upp med hjälp av värmepumpar och det interna fjärrvärmenätet som var en del av den stora investeringen som ägarduon gjorde vid övertaget.

Företaget utreder fler möjligheter för att energieffektivisera, bland annat möjligheten att installera solpaneler i stor skala.

Läs hela artikeln här

Alla nyheter

Padelsatsning inför sommarsäsongen

Pite Havsbad satsar ytterligare på sitt sommarutbud med två nya padelbanor utomhus som köpts upp i samband med PDL Center i Piteås konkurs. Banorna kommer

Dela sidan

Facebook
Twitter
LinkedIn

information

Äventyrsbadet

11/2-2023
Mellan 18:00-19:00 är abonnerat och stängt för allmänheten.