Travis Pastrana och Tanner Foust tävlar i Race Of Champions 2023

Den amerikanska extremsportlegenden Travis Pastrana och mångsidiga rallycrossföraren Tanner Foust ansluter till Race Of Champions Snow & Ice på Pite Havsbad den 28-29 januari 2023. Amerikanerna kommer inte bara att slåss om äran i det individuella Race Of Champions söndagen, de kommer också representera Team USA i ROC Nations Cup lördagen för att ta hem titeln ”Världens snabbaste nation”.

Startfältet under Race Of Champions blir allt starkare och består nu av förare och lag från hela världen. Superstjärnor från Formel 1, Formel 2, IndyCar, Le Mans, W Series, World Rally, World Rallycross är sen tidigare klara och nu släpps alltså ytterligare två världsförare inför tävlingen i januari. Travis Pastrana har inte bara utfört några av världens mest vågade stunts utan har elva X-Games guldmedaljer, sex American Rally-titlar och dessutom tävlat i allt från Motocross till Sportscars till NASCAR. Pastrana är regerande mästare i Nitro Rallycross, där han vann 2021 och även leder årets serie.

Till semi trots brutet ben
Pastrana har en imponerande historia från tidigare Race Of Champions. År 2005 tog han sig till den individuella semifinalen trots ett brutet ben och 2006 tog han Team USA till ROC Nations Cup-finalen på egen hand, efter att hans planerade lagkamrater Jimmie Johnson och Scott Speed båda skadats precis innan tävlingarna. Pastrana skulle tävlat i Race Of Champions tidigare i år men tvingades dra sig ur på grund av en basejump-olycka veckan innan tävlingen. Nu är han tillbaka och ute efter en andra chans att få ge allt och tävla på snö och is.

– Jag har alltid älskat Race Of Champions, även om jag genom åren haft en förmåga att lyckas skada mig. I Paris tävlade jag med ett brutet ben och innan tävlingarna i februari i år bröt jag bäckenet vid ett basejump, jag tog mig aldrig till start i Piteå. Så jag antar att jag inte kan påstå att jag har blivit mjukare under åren, säger Pastrana och fortsätter.

Vill njuta av snön
– Jag kanske måste göra en mental anteckning den här gången, för att se till att jag håller mig tillräckligt i form för att vara på plats i januari. Jag ser verkligen fram emot att tävla med Tanner, njuta av snön och isen och förhoppningsvis vinna Team USA:s första ROC Nations Cup sedan 2002.

Tanner Foust har en imponerande karriär inom motorsport och för närvarande tävlar han för McLaren i Extreme E. Han har fler rallycrossvinster än någon annan amerikansk förare, tio X-games medaljer, kvalrekord för Porsche GT4-klassen på Pikes Peak 2020 och 2022 tävlar han för McLaren i Extreme E. Han är dessutom stuntförare i filmer som bland annat The Fast and Furious, Ford vs Ferrari och Need For Speed samt programledare för amerikanska Top Gear.

Kört isracing tidigare
Foust har tidigare tävlat i Race Of Champions på Londons Wembley Stadium 2008 och Düsseldorfs Esprit Arena 2010 – och vann heat mot F1-världsmästarna Jenson Button och Sebastian Vettel. Nu har han chansen på nytt och hoppas att tidigare erfarenheter kommer vara till nytta när han ska tävla på Pite Havsbads snö och is.

– Det är en ära att få återvända till Race Of Champions. Det är för länge sedan sist och nu är jag glad att återigen få chansen att tävla mot en fantastisk line-up av motorsportstjärnor från hela världen. Jag har kört lite isracing tidigare, så jag hoppas att jag kan använda den erfarenheten för att hjälpa Team USA och kanske till och med överraska de nordiska lagen. Hur än det går under tävlingarna så är det alltid en garanterat minnesvärd upplevelse att umgås med Travis, säger Foust.

Travis snabbare än nånsin
– Travis är en av världens mest populära idrottsstjärnor och trots sina många skador så är han snabbare än någonsin, han vann Nitro Rallycross Championship-titeln 2021 och leder serien även i år. Tillsammans med Tanner, som har bevisat att han är snabb i allt med fyra hjul, har Team USA en riktig chans att överraska alla på den svenska isen och de kommer garanterat att ställa till med en spektakulär show för fansen, säger Fredrik Johnsson, president Race Of Champions.

– Det är otroligt kul att både Pastrana och Foust ansluter för Team USA, det kommer bli fascinerande dueller på det frusna havet. Det blir intressant att se vilket land som vinner under Nations Cup på lördag och sedan vilken individuell förare som tar hem finalen av Race Of Champions på söndag. Åskådarna kommer få uppleva två spännande dagar och race med några av världens bästa förare, säger Tobias Lindfors, koncern vd och ägare Pite Havsbad Group.

Konfirmerade förare till Race Of Champions:
Sebastian Vettel, 4x F1-världsmästare
Mick Schumacher, 1x F2-mästare
Mika Häkkinen, 2x F1-världsmästare
Tom Kristensen, 9x Le Mans 24 timmars-vinnare
David Coulthard, 13x F1 Grand Prix-vinnare
Valtteri Bottas, 10x F1 Grand Prix-vinnare
Johan Kristoffersson, 5x FIA-världsmästare i Rallycross, 1x Extreme E-vinnare
Petter Solberg, 2x världsmästare i Rallycross, 1x världsmästare i Rally
Oliver Solberg, 1x FIA ERC1 Junior mästare, WRC
Jamie Chadwick, 3x W Series-vinnare
Felix Rosenqvist, 1x europamästare i F3, NTT IndyCar Series
Felipe Drugovich, 2022 F2-mästare
Thierry Neuville, 17x WRC Rally-vinnare
Travis Pastrana, Regerande mästare i Nitro Rallycross och extremsportlegend
Tanner Foust, 3x amerikansk mästare i Rallycross

Fakta:
Race Of Champions är en av världens största motorsporttävlingar med toppförare från olika serier som Formel 1, NASCAR, IndyCar, Le Mans, World Rally och Rallycross. Stjärnorna samlas under två intensiva tävlingsdagar för att köra head-to-head i identiska bilar. Tävlingen har tidigare hållits på några av världens största arenor – inklusive Beijings Bird’s Nest Olympic Stadium, Stade de France i Paris, Wembley Stadium, Londons Olympiastadion, Mexico Citys Foro Sol plus ett brett utbud av exotiska platser över hela världen från Bangkok till Miami till Riyadh till Barbados. Tidigare i år i Sverige var det första gången någonsin som tävlingen hölls på snö och is.

Kontaktpersoner:

Tobias Lindfors
Koncern VD och ägare Pite Havsbad Group, 070-343 42 32

Fredrik Johnsson
President, Race Of Champions, [email protected]

Alla nyheter

Padelsatsning inför sommarsäsongen

Pite Havsbad satsar ytterligare på sitt sommarutbud med två nya padelbanor utomhus som köpts upp i samband med PDL Center i Piteås konkurs. Banorna kommer

Dela sidan

Facebook
Twitter
LinkedIn

information

Äventyrsbadet

11/2-2023
Mellan 18:00-19:00 är abonnerat och stängt för allmänheten.