E-sportare och verklighetens stjärnförare möts i Race Of Champions

Race Of Champions fortsätter sin tradition att parallellt med de riktiga tävlingarna arrangera virtuella biltävlingar i esport-format även 2022. En spelsimulator har utformats för att efterlikna den verkliga banan på is och snö utanför Pite Havsbad och från och med torsdag 13 januari ges spelare och ”simracers” från hela världen möjlighet att kvala till eROC.

Medan världstävlingarna som ska gå av stapeln på snö och is på Pite Havsbad 5-6 februari förbereds som allra bäst så pågår även lanseringen av årets upplaga av eROC – ett racingspel för e-sportare. En spelsimulator med flera banor varav en ny som efterliknar Piteås bana på fruset hav har konstruerats och släpps nu på en öppen plattform där e-sportare från hela världen kan tävla mot varandra.

eROC introducerades för första gången under Race Of Champions år 2018 i Riyadh och simracing, som är en stor e-sport runt om i världen, är mer likt verklig racing än många tror. Arrangörerna bakom Race Of Champions har tagit steget längre och låter även världens bästa e-sportare få en möjlighet att kvala till de verkliga racen på plats i Piteå.

Dataspel möter verkligheten

– Förutom att e-sportarna tävlar på sin virtuella plattform mot varandra så låter vi de absolut bästa spelarna i världen få möjlighet att kvala till de riktiga tävlingarna och testa den fysiska racingvärlden, säger Fredrik Johnsson, President Race Of Champions och fortsätter.

– Det kommer bli riktigt spännande att se hur spelarna klarar av utmaningen att köra den nya banan i simulatorn ROC Snow + Ice. Vi har skapat en helt annan greppnivå som ska likna körning på is och snö. Sen blir det ju oerhört intressant att se vem av e-sportarna som tar hem eROC och följa hur man sen klarar verklig racing på det frusna havet.

– Häftigt att de bästa spelarna inom e-sport och virtuell racing kan utmana några av världens bästa förare på fruset hav här på Pite Havsbad, säger Tobias Lindfors, koncern vd och ägare Pite Havsbad Group som menar att e-sport-satsningen är ett roligt parallellt event till den verkliga tävlingen.

Segraren av eROC vinner alltså en plats i det fysiska Race Of Champions och får därmed möjligheten att stå i det verkliga startfältet och tävla mot några av världens bästa förare inom motorsport. E-sportaren och simracern Enzo Bonito vann faktiskt sitt heat i en riktig racerbil mot Formel E-världsmästaren Lucas Di Grassi under Race Of Champions fysiska tävlingar i Mexiko 2019.

Proffsen tävlar mot varandra
Åtta professionella simracers kör en kvaltävling som streamas den 13 januari via OverTake, vinnaren kvalificerar sig till eROC-finalen. Deltar gör regerande eROC-mästaren James Baldwin tillsammans med en internationell uppställning av några av världens bästa simracers från till exempel eSports World Championship, iRacing RX World Championship och WRC eSports World Championship.

– Nivån på simracing har definitivt höjts under de senaste två åren. Race Of Champions är en av mina favorittävlingar, nu behöver jag bara ta mig vidare i kvalet och att säkra en plats i finalen, säger den tvåfaldige eROC-mästaren James Baldwin.

Allmänheten bjuds in 
Utöver kvalet för proffsen kommer även allmänheten kunna tävla om en plats i e-sporttävlingen eROC 2022 där vinnaren, tillsammans med den bästa svenska deltagaren, får en resa med alla kostnader betalda och en plats i eROC-finalen. Finalen av eROC avgörs den 3 februari där totalt 4 finalister tävlar mot varandra för att ta hem titeln och få köra på det frusna havet vid Pite Havsbad mot några av världens bästa förare. Arrangörerna har redan bekräftat en lista över världsförare från hela motorsportens värld, inklusive Formula1, Le Mans, NASCAR, FIA World Rally Championship och Indy 500.

Från och med torsdag den 13 januari kan allmänheten anmäla sig på Race Of Champions webb för att delta i de fyra kvaltävlingarna som äger rum 14, 16, 18 och 20 januari, och där vinnarna går vidare till finalkvalet den 27 januari 2022. Enda kravet för att delta i eROC tävlingen är en nedladdning av Assetto Corsa.

Länk till anmälan: www.raceofchampions.com/eroc-2022

Professionella simracers som är klara för eROC Invitational:
eROC Champion, James Baldwin (GBR), ADAC GT Masters Champion, Moritz Lohner (GER), rFactor GT Pro Series Champion, Jernej Simoncic (SLO), WRC eSports World Champion, Lohan Blanc (FRA), F1 eSports World Champion for Mercedes, Jarno Opmeer (NED), iRacing RX World Champion, Jon Robertson (GBR), League Champion for BMW, Kevin Siggy (SLO), and rFactor Formula Pro Champion for Mercedes F1, Bono Huis (NED).

Alla nyheter

Padelsatsning inför sommarsäsongen

Pite Havsbad satsar ytterligare på sitt sommarutbud med två nya padelbanor utomhus som köpts upp i samband med PDL Center i Piteås konkurs. Banorna kommer

Dela sidan

Facebook
Twitter
LinkedIn

information

Äventyrsbadet

11/2-2023
Mellan 18:00-19:00 är abonnerat och stängt för allmänheten.