Första världsstjärnorna klara för Race Of Champions på Pite Havsbad 2022

Petter Solberg, Oliver Solberg, Tom Kristensen och Johan Kristoffersson är de första tävlanden klara för till Race Of Champions Snow & Ice på Pite Havsbad 2022. För första gången någonsin i Race Of Champions historia körs tävlingen på snö och is och ett fruset hav. Nu är alltså de första världsstjärnorna klara för tävlingen. Att en av världens största motorsportstävlingar etablerar sig årligen på Pite Havsbad presenterades i slutet av januari och nu släpps de första namnen på de tävlande förarna från världseliten. 

Förarna som kommer tävla i Race Of Champions på Pite Havsbad 2022 är några av de största nordiska stjärnorna inom motorsport, de kommer att tävla om ROC Nations Cup samt den individuella titeln, ROC’s eftertraktade, Champion of Champions trofé. Petter Solberg och hans son Oliver kommer att representera Team Norge, medan Danmarks Tom Kristensen och Sveriges Johan Kristoffersson representerar Team Nordic, där de kommer att försvara ROC Nations Cup-titeln som duon vann på ROC Mexico 2019. Tävlingen som har blivit en favorit bland både förare och publik delas upp på två tävlingsdagar, den första dagen är ROC Nations cup där länder tävlar i lag mot varandra och den andra dagen är den individuella tävlingen Race of Champions där ”Mästarnas mästare” koras.

Tävlingen lockar världseliten
Flerfaldiga Formel 1-världsmästarna Michael Schumacher och Sebastian Vettel gav Tyskland sex raka segrar i ROC Nations Cup 2007–2012. Vettel vann finalen igen 2015 och kom på 2: a plats med Michaels son Mick Schumacher i Nations Cup i Mexiko 2019.
– ROC Nations Cup på Wembley Stadium var mitt första stora ögonblick på Race Of Champions. Det var 2007, jag var en ung förare och var med i samma team som Michael. Jag räddade dagen och det blev början på en fin vänskap med Michael och nu även med hans son Mick, och många fina minnen på ROC, säger Vettel.

ROC Snow & Ice på Pite Havsbad blir Tom Kristensens 16: e gång som han är med och tävlar i Race Of Champions, och slår därmed svenska rallymästaren Stig Blomqvists rekord på 15 Race of Champions-tävlingar. Kristensen, niofaldig vinnare av ”24 timmarsloppet Le Mans”, har vunnit ROC Nations Cup tre gånger men har efter fem finaler ännu inte stått högst på pallen i det individuella mästerskapet.
– ROC är en speciell tävling med stor konkurrens och som verkligen lockar de främsta förarna i världen. Du ställer upp mot världens bästa förare från olika klasser och mästerskap som du aldrig skulle tävla mot annars och varje racingbana har sina egna utmaningar. Jag har tävlat i ROC över hela världen, från grus på Gran Canaria till asfalt på stora arenor som Bird’s Nest i Peking och Wembley Stadium i London. Isen och snön kommer säkert passa rallykillarna, men banan kommer att vara väldigt snabb och det gillar jag, säger Kristensen.

Världsmästare på plats
En annan ROC-veteran, FIA World Rally och världsmästare i Rallycross, Petter Solberg, gör comeback för att tävla tillsammans med sin son, World Rally-stjärnan Oliver Solberg och representerar Norge i ROC Nations Cup. Förra året kom familjeduon till semifinal i det virtuella Race Of Champions som hölls under begränsade former pga. COVID-19.
– Vi ser fram emot att återvända till riktiga bilar och att tävla på isen. Jag har sett filmer från testkörningen och det ser mycket bra ut. Vi ser fram emot att veta mer om hur förutsättningarna inför den här tävlingen kommer att se ut, säger Petter Solberg.

Övergång till elbilar
 Övergången till elbilar kommer att vara ett stort steg för ROC och kan också vara en utmaning för vissa förare, fortsätter Petter Solberg.
19-åriga Oliver Solberg, vars svenska mamma Pernilla Solberg är en del av den framgångsrika motorsportsdynastin Walfridsson, är en av de mest spännande unga förarna i Rally-VM, där han tävlar med svensk licens.
– Jag är både svensk och norsk. Det var riktigt roligt att tävla med pappa i Virtual Race Of Champions som Team Norge och jag längtar efter att få köra den riktiga tävlingen. Att det kommer ske på snö och is gör det ännu mer spännande. Jag har redan fått lite övning under WRC-tävlingen i Finland, vilket kommer att vara till nytta för Race Of Champions, säger Oliver Solberg.

Pite Havsbad får fantastiska reaktioner
Pite Havsbad Group har tecknat ett långsiktigt avtal om att årligen hålla det enda Race Of Champions i världen på snö och is. Ett världsunikt evenemang där världens bästa förare kommer köra på fruset hav och där hela arrangemanget med tävling, aktiviteter, nöjen, restaurang och boende är på Pite Havsbad.
– Reaktionerna är fantastiska, att köra tävlingar på snö och is och ett fruset hav är världsunikt. Väldigt kul att idag presentera de första förarna, i slutändan kommer vi ha ett startfält med minst 16 världsförare, säger Tobias Lindfors, ordförande och ägare Pite Havsbad Group.

Is blir ny utmaning
Kristensens lagkamrat, Johan Kristoffersson, säkrade sin tredje FIA World Rallycross-titel 2020 och har nyligen skrivit på med Rosberg Xtreme Racing för att tävla i Extreme E-series. Kristoffersson har en karriär inom rally-, rallycross-, superbil- och touring car tävlingar och var på plats för att testa ROC Rallycross Lite-bilen på en testbana under pressreleasen på Pite Havsbad i januari.
– Det är så himla roligt att köra på den här banan på is. Jag är säker på att den officiella tävlingsbanan kommer att bli ännu bättre och en utmaning som kommer ställa stora krav på förarnas bilkontroll. Det är väldigt annorlunda mot tidigare race i stadium. Race Of Champions är den häftigaste tävlingen att vara med i och jag ser verkligen fram emot att tävla mot världens bästa förare här hemma i Sverige, säger Kristoffersson.

Tävlande presenteras löpande
Race Of Champions kommer att äga rum i början av 2022 och det exakta datumet kommer att meddelas under den kommande månaden.
– Vi kommer bekräfta flera toppförare och lag från hela världen inklusive Sverige och Finland löpande fram till tävlingen, säger ROC-president Fredrik Johnsson.
Arrangörerna förväntar sig att kunna ha publik på plats, men har en plan för att kunna organisera tävlingen även om läget med restriktioner kring COVID-19 fortsätter. Det kommer att ges löpande information under 2021 gällande eventuella restriktioner som påverkar resor, publik och biljettförsäljning inför tävlingen.

Kontaktpersoner:
Fredrik Johnsson, President, Race Of Champions
[email protected]

Tobias Lindfors, Ordförande och ägare Pite Havsbad Group
tfn +4670-343 42 32, [email protected]

Kristoffer Lundström, VD och delägare Pite Havsbad Group
tfn +4670-305 13 23, [email protected]

Om Race Of Champions:
Race Of Champions (ROC) är en av de största tävlingarna inom global motorsport. I 30 år har det gett publiken och legendariska mästare från Formel 1, Le Mans, Nascar, IndyCar, Rally och Rallycross VM en unik tävlingsupplevelse som är utformad för att jämna ut spelplanen så bara förarnas skicklighet bakom ratten avgör vem som vinner och krönas till ”Mästarnas Mästare”.

ROC Nations Cup kördes för första gången 1999 och körs under första tävlingsdagen, där världsstjärnorna tävlar i tvåmannalag för att kora världens snabbaste nation. Det är här som några av ROC’ s mest minnesvärda rivaliteter har skapats. Varje heat är en duell mellan två förare i identiska bilar och det är endast förarnas skicklighet som skiljer dem åt och som avgör vem som vinner. Dem två bästa från varje grupp går vidare till kvartsfinaler, semifinaler och slutligen till den stora finalen. Under den andra dagen ställs förarna mot varandra i den individuella Race Of Champions för att kröna den snabbaste av alla- ”Mästarnas Mästare”.

Under sina tre decennier har evenemanget varit en tävlingsarena för europeiska legender som Michael Schumacher, Tom Kristensen, Sebastian Vettel, Sébastien Loeb, Petter Solberg, Mattias Ekström, Colin McRae, David Coulthard, Marcus Grönholm och Jenson Button; tillsammans med andra internationella mästare som Jimmie Johnson, Kurt och Kyle Busch och Jeff Gordon från NASCAR; Ryan Hunter-Reay och Josef Newgarden från IndyCar; Travis Pastrana från X Games och Indy 500 mästarna Ryan Hunter-Reay, Juan-Pablo Montoya och Helio Castroneves.

Om Pite Havsbad:
Pite Havsbad är Nordens största anläggning för turism, nöjen och konferens. Oavsett om du söker avkoppling, nöjen, aktiviteter, njutning eller givande möten hittar du möjligheterna här året runt.

Relaterade länkar

 


 

Läs mer på www.raceofchampions.comRace Of Champions på Facebook och @raceofchampions på Twitter and Instagram. Den officiella hashtagen för eventet är #ROCSweden.

Alla nyheter

Padelsatsning inför sommarsäsongen

Pite Havsbad satsar ytterligare på sitt sommarutbud med två nya padelbanor utomhus som köpts upp i samband med PDL Center i Piteås konkurs. Banorna kommer

Dela sidan

Facebook
Twitter
LinkedIn

information

Äventyrsbadet

11/2-2023
Mellan 18:00-19:00 är abonnerat och stängt för allmänheten.