Race Of Champions etablerar sig på Pite Havsbad med årlig tävling

Att en av världens mest prestigefyllda motorsporttävlingar Race Of Champions etablerar sig årligen på Pite Havsbad innebär inte bara ett lyft för motorsporten, hundratals nya arbetstillfällen skapas i regionen, besöksnäringen i Swedish Lapland utvecklas enormt under vintersäsong och flertalet viktiga branscher kommer att gynnas, inte minst bilstestindustrin. Fokus på hållbar utveckling, närheten till ett starkt innovation- och testbäddskluster och framgångsexempel som batterifabriken Northvolt, vindkraftsparken Markbygden 1101 och tex Hybrit som satsar på tillverkning av fossilfritt stål skapar unika möjligheter till samarbeten.

– Efter att ha anordnat Race Of Champions i några av de mest prestigefyllda arenorna i världen som Bird’s Nest Olympic Stadium i Peking, Wembley Stadium och Londons Olympic Stadium och med ett publikrekord på 64 000 personer på Stade de France i Paris, är det en enorm ära att få möjligheten att ta med evenemanget hem till Norden, Sverige och Pite Havsbad, säger Race Of Champions President och medgrundare, Fredrik Johnsson

International Media Productions (IMP) tillkännagav under torsdagen det första Race Of Champions (ROC) någonsin i Norden och första på snö och is. Race Of Champions är ett årligt evenemang där de bästa förarna inom global motorsport tävlar mot varandra för att kröna den bästa av dem bästa; ”Mästarnas Mästare”. I januari 2022 kommer ROC för första gången någonsin att köras på snö och is på en specialdesignad bana på det frusna havet vid Pite Havsbad, bara 18 mil från polcirkeln.

– På ROC letar vi alltid efter nya utmaningar till världens främsta tävlingsförare. Tidigare kan det ha varit en mycket snäv bana inuti några av väldens mest berömda arenor, men den här gången kommer vi att kunna bygga en längre, bredare och mer spektakulär bana än någonsin här på havsisen utanför Pite Havsbad. ROC Snow & Ice kommer skilja sig från allt vi tidigare sett och kommer bli ett ultimat test av förarnas bilkontroll, säger Fredrik Johnsson ROC.

– Det känns väldigt bra att kunna inleda ett långsiktigt samarbete med Pite Havsbad Group som partner och att vi tillsammans bygger en unik Race Of Champions bana på fruset hav för några av världens mest legendariska race förare, och sedan efter tävlingen för unika ROC Driving experiences. I samarbetet med Pite Havsbad Group får vi också ett unikt upplägg med allt på ett och samma ställe med tävlingar, aktiviteter, nöjen och boende på Pite Havsbad. Det blir enda stället i världen med en egen Champions Village och Champions Club, fortsätter Johnsson.

– Vi är mycket glada över att vi har tecknat ett långsiktigt avtal om att årligen hålla det enda Race Of Champions i världen på snö och is och enda i Norden. Ett världsunikt evenemang där världens bästa förare kommer köra på fruset hav och där hela arrangemanget med tävling, aktiviteter, nöjen, restaurang och boende är på Pite Havsbad. Detta evenemang kommer bli ett stort lyft för vinterturismen, säger Tobias Lindfors, ordförande och ägare Pite Havsbad Group.

Race Of Champions på Pite Havsbad kommer kunna ses över hela världen. På Pite Havsbad finns boendekapacitet med hotellrum, stugor och camping för ca 7000 personer. Evenemanget beräknas sysselsätta flera hundra personer och vi siktar på publikrekord.

– Race Of Champions på Pite Havsbad kommer att vara det största arrangemanget som har genomförts i Norrbotten och det är väldigt glädjande att det medför många nya jobb långsiktigt, säger Björn O Nilsson, Landshövding i Norrbotten.

– Efter evenemanget kommer Race Of Champions-banan hållas öppen till slutet av varje vintersäsong, och erbjuda unika ROC Driving-upplevelser för både företagskunder och privata kunder genom ett långsiktigt partnerskap med Pite Havsbad Group, säger Fredrik Johnsson ROC.

Föraruppställningen kommer att tillkännages löpande fram till evenemanget, men Race Of Champions är känt för att locka superstjärnor från alla de främsta klasserna inom motorsport som Formel 1, Le Mans, Nascar, IndyCar, World Rally och Rallycross. Under sina tre decennier har evenemanget varit en tävlingsarena för europeiska legender som Michael Schumacher, Tom Kristensen, Sebastian Vettel, Sébastien Loeb, Petter Solberg, Mattias Ekström, Colin McRae, David Coulthard, Marcus Grönholm och Jenson Button; tillsammans med andra internationella mästare som Jimmie Johnson, Kurt och Kyle Busch och Jeff Gordon från NASCAR; Ryan Hunter-Reay och Josef Newgarden från IndyCar; Travis Pastrana från X Games och Indy 500 mästarna Ryan Hunter-Reay, Juan-Pablo Montoya och Helio Castroneves.

Vid pressreleasen blev Sveriges Johan Kristoffersson, 2020 FIA World Rallycross Champion och 2019 ROC Nations Cup Champion, den första som testkörde ROC Snow & Ice-banan någonsin.

– Det är så himla kul att köra på den här ROC-banan och få sladda genom kurvorna. Det kommer bli en utmaning, men jag tror att alla förare kommer att älska det. Att delta i Race Of Champions i Mexiko 2019 är en av de bästa upplevelserna jag varit med om, och att nu få göra det igen men denna gång på hemmaplan i Sverige gör det ännu mer speciellt, säger Kristoffersson.

Fler citat:

Anna Nordkvist, vd för Svensk Bilsport:
– Det är så roligt att Race Of Champions nu kommer till Sverige. Jag tycker det är både häftigt och imponerande när man ser på historiken där det tävlats på platser som Barcelona, London och Paris och så nu i Piteå. Det kommer bli något nytt och annorlunda, både för eventet och för förarna. Det är en underbar miljö på Pite Havsbad. För oss som förbund blir det naturligtvis en av årets största händelser. Det kommer bli riktigt bra!

Robert Granström, ordförande för SPGA, Swedish proving ground association:
– Globalt finns det inte någon region i världen där så många aktörer inom fordonsindustrin samlas på samma plats vid samma tillfälle som i Arjeplog. Att internationellt fokus nu riktas mot vår regions tillgång till is och snö är därför det självklara nästa steget och Piteå är en utmärkt plats för eventet och allt beröm en dag som denna till arrangörerna.

– Vintertestregionen erbjuder en enorm potential för att öka takten i den globala elektromobilitetsutvecklingen och att nu Race Of Champions etablerar sig med ett årligt återkommande event i Piteå ser jag som ett naturligt steg i en utvecklingsresa från 70-talet till en breddning med mer eventorienterade inslag.

– Lägger man ihop eventet och de årliga förberedelserna med det faktum att det sker väldigt mycket på elektromobilitetssidan inom fordonstesterna, att Northvolt går i spetsen med industriell excellens, att Hybrit samtidigt arbetar med fossilfritt stål, så framgår det ännu tydligare varför vår region korats till en av dom mest innovativa i världen.

Tobias Lindfors, Ordförande och ägare på Pite Havsbad Group
– Vi satsar på göra Pite havsbad till det självklara vinterlandet med race för alla på fruset hav. Vi har på sommaren uppemot 7000 boende per dag och ambitionen för vintern är att vinterturismen ska på sikt överträffa sommaren. Denna satsning kommer bli ett stort lyft för turismen vintertid och skapa hundratals nya arbetstillfällen.

Kristofer Lundström, VD och delägare på Pite Havsbad Group:
Eftersom COVID-19 fortsätter att påverka liveevenemang av alla slag har Race Of Champions och Pite Havsbad en plan för hur evenemanget ska kunna genomföras även utan publik.

– Vi hoppas kunna välkomna ett stort antal motorsportfans till evenemanget i januari 2022, men är fast beslutna att hålla evenemanget även om covid-19 fortfarande inte möjliggör stora folksamlingar och vi måste genomföra det utan åskådare. Vi kan dela upp boende då för de aktiva på många delar av Pite Havsbad. Vi har tre hotell med totalt 400 hotellrum och 230 stugor för deltagarna, och en plan för att respektera strikta COVID-protokoll och säkert kunna organisera ROC-evenemanget under alla omständigheter.

Fredrik Johnsson, president Race Of Champions:
 Race Of Champions var den första stora internationella tävlingen inom motorsport som introducerade elektriska racerbilar med Tesla Roadster vid ROC Düsseldorf 2010. ROC på Pite Havsbad kommer innehålla flertalet av de senaste och mest spännande elektriska racerbilarna. Ett antal tillverkare förväntas använda detta race och dess främsta förare för att visa upp sina senaste innovationer inom EV-teknik under kalla väderförhållanden.

– Det är viktigt att varje motorsportserie och event fortsätter att leta efter sätt att ta ansvar för miljön. Vi förväntar oss att ROC är ett koldioxidneutralt race 2022 och arbetar mot den viktiga milstolpen. Det känns väldigt bra att samarbeta med Pite Havsbad som upp till 95% värms upp av spillvärme.

Kontaktpersoner:
Fredrik Johnsson, President
Race Of Champions [email protected]

Tobias Lindfors, Ordförande
Pite Havsbad Group tfn +4670-343 42 32, [email protected]

Kristoffer Lundström, VD
Pite Havsbad Group tfn +4670-305 13 23, [email protected]

Fakta:

  • Världens första Race Of Champions i Norden och Sverige på snö och is, på fruset hav.
  • Många av världens bästa förare från F1, Rally, Indy500, Le Mans och rallycross deltar.
  • Världsunik arena och vinterby där banan hålls öppen hela vintern för unika driving experiences.
  • ROC Snow & Ice introducerar snabbaste elbilarna i tävlingen med målsättning att vara klimatpositiv så snart som möjligt.
  • ROC på Pite Havsbad siktar på nytt publikrekord, men har strikta COVID-protokoll för att säkert kunna organisera tävlingen under alla omständigheter.

Alla nyheter

Padelsatsning inför sommarsäsongen

Pite Havsbad satsar ytterligare på sitt sommarutbud med två nya padelbanor utomhus som köpts upp i samband med PDL Center i Piteås konkurs. Banorna kommer

Dela sidan

Facebook
Twitter
LinkedIn

information

Äventyrsbadet

11/2-2023
Mellan 18:00-19:00 är abonnerat och stängt för allmänheten.