Race Of Champions lanserar ett nytt grönt koncept för ROC Ice & Snow på Pite Havsbad

Nu släpps de första bilmodellerna inför världstävlingarna Race Of Champions på Pite Havsbad 2022. Den helt nya elektriska FIA RX2e Championship Car presenteras tillsammans med en uppdaterad version av Supercar Lites rallycrossbil. Det är el eller 100% fossilfritt bränsle som gäller i ett uppdaterat och miljövänligt format av Race Of Champions. Utöver övergången till banor på snö och is så kommer en ny helhetssyn kring hållbarhet att genomsyra hela arrangemanget.

Race Of Champions Snow & Ice på Pite Havsbad arbetar mot att vara en koldioxidneutral verksamhet med ett övergripande åtagande för hållbarhet. Evenemanget kommer att erbjuda underhållning av specialbyggda elbilar samt tävlingsbilar med 100% fossilfritt specialutvecklat motorsportbränsle.

Dags att förnya formatet
Race Of Champions har tidigare anordnats på prestigefyllda arenor så som Pekings Bird’s Nest Olympic Stadium; Paris Stade de France; och Londons ikoniska Wembley och Olympic Stadiums.

– Övergången till att tävla på snö och is på Pite Havsbad blir en ny utmaning för förare och ett helt evenemang på ett fruset öppet hav ger också en ny unik upplevelse för publiken. Vi har ändrat formeln tidigare, och det var dags att förnya formatet igen, säger Fredrik Johnsson, President, Race Of Champions.

Men det är inte bara tävlingsbanornas format som förändras utan ett helt nytt grönt koncept håller på att utformas. I en strävan att ständigt ligga i framkant, jobbar ROC med att prioritera hållbarhet både när det kommer till utrustning av bilarna och hur arrangemanget hålls. Med en helhetssyn kommer ROC att fokusera på tre områden för att prioritera hållbarhet; koldioxidminskning, avfallshantering och återvinning samt samhällsengagemang och jämställdhet.

– Bilarna är de viktigaste och svåraste elementen att förändra. Det är uppenbart att bilarnas utrustning spelar en stor roll på ROC och bilarna måste ha hög prestanda och vara likvärdiga med varandra, säger Fredrik Johnsson.

95% av Pite Havsbad värms upp med spillvärme
Utöver koldioxidminskning under själva tävlingen har arrangören högt uppställda mål för att göra Race Of Champions till ett helt igenom hållbart evenemang. Pite Havsbad har som mål att vara det hållbara och naturliga resmålet. Stora investeringar har gjorts på Pite havsbad för att möjliggöra att 95% av Pite Havsbad värms upp av spillvärme. Pite Havsbad har ca 60 000 kvadratmeter byggyta som består av bland annat av tre hotellbyggnader, 230 stugor, spaanläggning, 7 restauranger, 11 barer, konferensanläggning, sportcenter/padelhall, äventyrsland och äventyrsbad. 100% av elförbrukningen på Pite Havsbad består av förnybara källor där elen kommer från sol, vind och vatten. Pite Havsbad har som målsättning att vara den mest hållbara, storskaliga turistan­läggningen i Norden.

– Det är väldigt viktigt för oss att fokusera på miljöfrågorna och vara ett klimatsmart alternativ. Pite Havsbad Group jobbar med att vara det naturliga valet, vi tar hand om vår natur och vill att även att alla våra evenemang ska präglas av och ta ansvar för miljö- och hållbarhetsfrågor. Att 95% av Pite Havsbad värms upp av spillvärme är något vi är väldigt stolta över, men självklart jobbar vi fortsatt med att utveckla dessa frågor ytterligare, säger Tobias Lindfors, Ordförande och ägare Pite Havsbad Group. Tillsammans ska vi verka för att göra arrangemanget med Race Of Champions så klimatsmart som möjligt, genom en kombination av Pite Havsbads miljöarbete och Race Of Champions fokusering på el och miljöbilar fortsätter Tobias Lindfors.

 

Mäktiga miljövänliga racingbilar
Att kunna generera 250kW (335bhp) och kraft upp till 510 Nm vridmoment, och att som RX2e kunna accelerera från 0-100km/h på mindre än 3.3 sekunder, är en prestanda som kommer skapa spänning och racingdramatik för både förare och publik. I samarbete med QEV Technologies och Olsbergs MSE, kommer Race Of Champions sätta några av världens bästa förare bakom ratten i den helt nya elektriska FIA RX2e Championship Car.

– Jag är övertygad om att stjärnförarna kommer att älska att testa RX2e’s alla gränser när de tävlar head-to-head. Enligt vad vi har sett under de första testerna har denna helt nya elektriska rallycrossbil mycket imponerande totalprestanda, säger ROC-president Fredrik Johnsson.

– Rallycross är känt för att leverera några av de mest hisnande farterna inom motorsport och med den här bilens acceleration och iögonfallande funktion på is så tvivlar jag inte på att publiken kommer att njuta varenda sekund, säger Andreas Eriksson vd och ägare till Olsbergs MSE.

Nya RX2e har ett omedelbart vridmoment, enorm kraft, blixtsnabb acceleration, utmärkt balans och stabilitet och avancerade inbyggda funktioner.

– Ett enormt hårt arbete har lagts ner i projektet med FIA RX2e. Att vi kan presentera denna nya modell under Race of Champions 2022 är verkligen något mycket speciellt. Detta är ett evenemang som samlar världens bästa förare inom motorsport. De allra flesta kommer att ryckas från sina komfortzoner när tävlingen är på snö och is, så det blir fascinerande att se, säger Joan Orús VD för QEV Technologies och fortsätter.

– För oss blir det också väldigt intressant och användbart att kunna utvärdera förarnas feedback av RX2e-bilen. Den bilen behöver de helt klart kunna behärska om de vill vinna.

Några av Sveriges bästa förare fick chansen att testköra RX2e för första gången någonsin på snö och is, och alla var mycket imponerade.
– Körbarheten det viktigaste. Även om du har mycket kraft i en Supercar, kan du komma i fel växel eller för lågt varvtal vilket orsakar en fördröjning, men i den här bilen är vridmomentet och kraften alltid där, sa Kevin Eriksson.

– För mig var det första gången i en elektrisk rallycrossbil, och mitt första intryck var hur lätt RX2e-bilen var att köra, vilket var en mycket positiv överraskning. Den var väldigt lätt att hantera och jag saknade inte växellådan alls – elmotorerna ger dig den kraft du behöver från låga till höga varv, och det kan du verkligen utnyttja. Det var ett riktigt nöje att köra, tillägger Anton Marklund.

100% fossilfritt specialutvecklat motorsportbränsle
Dessutom kommer en uppdaterad version av Supercar Lites rallycrossbil, en välbekant modell i ROC-lineupen, nu att drivas av ett revolutionerande 105 oktan 100% fossilfritt bränsle som utvecklats i samarbete med Olsbergs MSE och P1 Performance Fuels. Supercar Lites bilarna accelererar från 0-100 km/h på 3,85-4,10 sekunder beroende på olika grepp.

ROC är ett av de största arrangemangen som planerar att genomföras i Norrbotten och har ingått ett flerårigt avtal för att organisera ytterligare evenemang på Pite Havsbad. Förare som redan bekräftats för det unika evenemanget inkluderar Le Mans-legenden Tom Kristensen; regerande FIA-världsmästare i Rallycross Johan Kristoffersson; FIA World Rally och Rallycross Champion Petter Solberg; och stigande WRC-stjärna, Oliver Solberg.

Arrangörerna förväntar sig att kunna ha publik på plats, men har en plan för att kunna organisera tävlingen även om läget med restriktioner kring COVID-19 fortsätter. Det kommer att ges löpande information under 2021 gällande eventuella restriktioner som påverkar resor, publik och biljettförsäljning inför tävlingen.

 

Kontaktpersoner:
Fredrik Johnsson, President, Race Of Champions
[email protected]

Tobias Lindfors, Ordförande och ägare Pite Havsbad Group
tfn +4670-343 42 32, [email protected]

Kristoffer Lundström, VD och delägare Pite Havsbad Group
tfn +4670-305 13 23, [email protected]

Om Race Of Champions:
Race Of Champions (ROC) är en av de största tävlingarna inom global motorsport. I 30 år har det gett publiken och legendariska mästare från Formel 1, Le Mans, Nascar, IndyCar, Rally och Rallycross VM en unik tävlingsupplevelse som är utformad för att jämna ut spelplanen så bara förarnas skicklighet bakom ratten avgör vem som vinner och krönas till ”Mästarnas Mästare”.

Under sina tre decennier har evenemanget varit en tävlingsarena för europeiska legender som Michael Schumacher, Tom Kristensen, Sebastian Vettel, Sébastien Loeb, Petter Solberg, Mattias Ekström, Colin McRae, David Coulthard, Marcus Grönholm och Jenson Button; tillsammans med andra internationella mästare som Jimmie Johnson, Kurt och Kyle Busch och Jeff Gordon från NASCAR; Ryan Hunter-Reay och Josef Newgarden från IndyCar; Travis Pastrana från X Games och Indy 500 mästarna Ryan Hunter-Reay, Juan-Pablo Montoya och Helio Castroneves.
www.raceofchampions.com

Om QEV Technologies
QEV Technologies är riktiga pionjärer och ledande inom elektrisk motorsport globalt, QEV har och tävlar endast med elektriska tävlingsbilar samt bygger även supersportbilar för en exklusiv marknad.
www.qevtech.com

Om Olsbergs MSE:
När det gäller utveckling av Rallycross bilar är Olsbergs Motorsport Evolution ett aktat namn i sporten.  Supercar bilar och Supercar Lites bilar är vanligt förekommande i många delar i världen och nu ser den spännade framtiden elektrisk ut.
www.omse.se

 

Alla nyheter

Padelsatsning inför sommarsäsongen

Pite Havsbad satsar ytterligare på sitt sommarutbud med två nya padelbanor utomhus som köpts upp i samband med PDL Center i Piteås konkurs. Banorna kommer

Dela sidan

Facebook
Twitter
LinkedIn

information

Äventyrsbadet

11/2-2023
Mellan 18:00-19:00 är abonnerat och stängt för allmänheten.